Wat is er sneller; een dual-core processor of een octa-core processor?

Het ligt er maar net aan wat je er mee doet is het enige juiste antwoord. Zijn de specificaties exact hetzelfde en maakt het ene toestel gebruik van een dual-core processor en het andere van een octa-core processor dan is een processor met acht rekenkernen altijd sneller dan een processor met slechts twee rekenkernen. Toch gaat deze vlieger niet altijd op ,want de iPhone 6 Plus en de Samsung Galaxy S6 bewijzen het tegendeel.

Recentelijk heeft Samsung de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge geïntroduceerd. De twee nieuwe toestellen zijn voorzien van een 2,6 GHz octa-core Exynos 5-processor. Samsung is buitengewoon trots op de processor die uit de eigen gelederen komt, maar als je de benchmarks van de Samsung Galaxy S6 bekijkt zie je iets opvallends ten opzichte van de iPhone 6 Plus. Het toestel van Apple moet het slechts doen met een 1,4 GHz dual-core processor en het heeft aanzienlijk minder werkgeheugen dan het paradepaardje van Samsung. iPhone 6 Plus heeft 1 GB werkgeheugen en de Galaxy S6 3 GB.

Apple wint het in de grafische benchmarks

De bechmarks op grafisch gebied vallen voor Apple heel goed uit, maar Samsung moet zich diep schamen met de Galaxy S6. Helemaal als de prestaties nog onder die van iPhone 5s uitkomt. Hoe dat kan? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Samsung heeft de Galaxy S6 voorzien van een Quad HD paneel met een schermresolutie van 2560×1440 pixels. De processor en het werkgeheugen worden voor het grootste gedeelte hiervoor gebruikt.

De iPhone 6 Plus heeft een Full HD paneel met een schermresolutie van 1920×1080 pixels. Samsung moet bijna vier keer zoveel pixels aansturen als Apple in de iPhone 6 Plus. Dit zorgt voor een enorme belasting van de processor en het werkgeheugen. Je kunt je wel afvragen of het noodzakelijk is, want de iPhone 6 Plus heeft een pixeldichtheid van 401 ppi en de Galaxy S6 577 ppi en beide schermen zijn super scherp. Je kunt bij beide de individuele pixels niet meer waarnemen. Zou Samsung een ander paneel gebruikt hebben dan was de uitkomst heel anders geweest. Maar we kunnen nu wel zeggen dat de dual-core processor van iPhone 6 Plus sneller is dan die van zijn grootste rivaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>